Barnes House

Info

Located in Caldwell, Texas, this house was designed as a sustainable retreat for family, friends, and community. The home features solar arrays, back-up power, and a potable rainwater catchment system that allow for off-grid living. The plan is organized on two levels with community and outdoor functions on the ground floor and private sleeping quarters on top. Outdoor patios and porches extend the indoors out and allow for large gatherings around the home’s two hearths. To maximize views, the home’s footprint bends with site topography and tip-toes nearby trees to open the façade to panoramic views of the Leon Valley landscape. True to the local vernacular, the home’s contemporary aesthetic borrows from nearby barn architecture with its use of mono-pitched roofs, lap-siding, timber, and locally-sourced limestone.